petak, 26. siječnja 2018.

ZAŠTO JE DOBRO DA SPAVATE SA BEBOM U ISTOJ SOBI ? !!




Bebe bi trebalo da spavaju u sobi sa roditeljima u sobi makar u prvih šest meseci života a evo i zašto !
Bebe bi trebalo da spavaju u sobi sa roditeljima u sobi makar u prvih šest meseci života, jer to u velikoj meri sprečava rizik od sindroma iznenadne smrti, preporuka je Američke akademije pedijatara. Idealno bi bilo da porodica deli spavaću sobu godinu dana, ali ne i krevet, jer to ima kontraefekat.
– Spavanje u istom krevetu sa bebom može da bude opasno, posebno kada je mlađa od četiri meseca ili je imala malu telesnu težinu na rođenju – upozorava doktor Lori Feldman, kooautor istraživanja koje je sprovela Američka akademija pedijatara.
Da bi se smanjio rizik od iznenadne smrti novorođenčeta, preporučuje se kontakt “koža na kožu” između roditelja i bebe, odmah po rođenju. Najsigurnije mesto za san najmlađih je krevetac sa čvrstom podlogom.
Bebe treba da spavaju u istoj sobi sa roditeljima, ali u svom krevetiću i to na leđima.
– Prekomerno uznemirene i umorne bebe ne mogu lako da se uspavaju, one zahtevaju veću pažnju. Neke bebe su osetljivije na promene u uobičajenoj rutini pa je važno uspavljivati dete uvek u isto vreme i primenjivati isti redosled aktivnosti u pripremi za spavanje – navodi neonatolog.
Jedan od najčešćih razloga koji novorođenčetu može ometati san su grčevi, koji se javljaju od druge nedelje do četvrtog meseca života.
– Nakon što završi s jelom beba mora da izbaci višak vazduha jer upravo to izaziva grčeve. Oni se mogu javiti i kao posledica stresova koje je majka preživela u trudnoći.

Nema komentara:

Objavi komentar