subota, 6. siječnja 2018.

NAJVEĆE GLUPOSTI IZ FILMOVA KOJE SU NEMOGUĆE U STVARNOM ŽIVOTU ! (FOTO)



Teško je zamisliti holivudski blokbaster bez zanimljivih specijalnih efekata. Nevjerovatni vizuelni efekti jesu ono što čini naše omiljene filmove još spektakularnijim i zanimljivijim za gledanje. Ipak, neke akcione scene izgleda da pobijaju sve osnovne zakone fizike u službi umjetnosti. Mi smo spremili zabavnu listu specijalnih efekata iz popularnih filmova koji bi trebalo da nose upozorenje "Ne pokušavajte ovo kod kuće".
1. VOZILA MOGU DA LETE
Izgleda da kinematografi vole da naprave da automobili i autobusi lete naokolo kao da na ovom svijetu ne postoji gravitacija. Autobusi preskaču preko nedovršenih mostova, a automobili lete poslije sudara. Sigurni smo da ste vidjeli ove scene u vašim omiljenim blokbasterima. Međutim, ne možemo prosto da ignorišemo zakone fizike.
U stvarnom životu: Objekti poput automobila ili autobusa ne bi mogli ni da preskoče jaz niti da lete nakon sudara. Objašnjenje leži u kinematici, koja kaže da bez obzira koliko brzo objekat putuje, ako se lansira horizontalno uvek će pasti dole.
vozila-mogu-da-lete-0
2. ZVUK I SVJETLOST IMAJU ISTU BRZINU
Svaki put kada vidimo munju u filmu, čujemo i grmljavinu. Oni se dešavaju simultano. Međutim, svaki školarac zna da je svetlost brža. Još jedan dokaz da ne smijemo učiti fiziku iz holivudskih filmova.
U stvarnom životu: Prvo vidimo munju, a onda čujemo zvuk. Brzina svjetlosti iznosi 299,792,458 metara po sekundi; brzina zvuka je samo oko 300 metara po sekundi zavisno od temperature, gustine vazduha i mnogih drugih faktora.
zvuk-i-svetlost-imaju-istu-brzinu-1
3. VIDLJIVI LASERI SU SVUDA
Tokom bitki u svemiru često koriste lasersko oružje, zar ne? Međutim, prikazivanje laserskog znaka kao snopa svjetlosti, naročito u svemiru, samo je još jedan od holivudskih mitova.
U stvarnom životu: Laseri ne bi imali šanse da sijaju. Kada laserski zrak postane vidljiv, on je rasijan u sitne čestice. Vidljivost i boja laserskog zraka zavise od sredine kroz koju putuje, koja sadrži čestice prašine i molekule vazduha. Svi znamo da u svemiru nema vazdušnih čestica.
vidljivi-laseri-su-svuda-2
4. EKSPLOZIJE VOZILA
Izgleda da kao i najmanje oštećenje vozila u filmu dovodi do ogromne eksplozije, nebitno da li je automobil pao sa litice ili su se dva automobila sudarila. Pucanje u rezervoar za gorivo napravilo je malo ulegnuće, ali BAM! Užasna eksplozija pretvara automobil u plamen. Ni ovo ne uzimajte zdravo za gotovo.
U stvarnom životu: Normalno, automobili se rijetko zapale kada se sudare. Benzin je tečnost, a gas gori kao isparenje. Stoga, tečni benzin u rezervoaru za gorivo prvo bi morao da se pretvori u paru, pomješa sa vazduhom u odgovarajućoj proporciji i da se zapali kako bi automobil odletio u vazduh.
eksplozije-vozila-su-neminovnost-3
5. METAK PUTUJE ISTOM BRZINOM POD VODOM
Brojne su scene u kojima ljudi zarone u vodu, na primjer bazen, kanal ili čak okean kako bi izbjegli da ih pogodi metak. Ipak, još uvek je pomalo misterija da li zaranjanje u vodu može da spasi osobu od metka.
U stvarnom životu: Meci obično ne idu dalje od nekoliko desetina centimetara u vodu. Suprotna sila ili otpor tečnosti kretanju objekta kroz nju (koji se naziva viskoznost), protivi se daljem kretanju metka. Metak lako putuje kroz vazduh, ali čim dodirne površinu vode, stvari se mijenjaju.
meci-putuju-istom-brzinom-pod-vodom-4
6. HLADNOKRVNI GLUMCI NE GLEDAJU EKSPLOZIJE
Epske ekplozije koje razbijaju zgrade i automobile veoma su popularan specijalni efekat u filmovima. U većini slučajeva, ako je tu eksplozija, tu je i žestok momak koji ne gleda u eksploziju već odlučno odlazi. Ipak, to ne bi bilo moguće u stvarnom životu.
U stvarnom životu: Udarni talas bi ubio heroja. Energija koju bi ekplozija oslobodila stvorila bi supersonični eksplozivni talas dovoljno snažan da uništi ogromnu zgradu i da, ljudsko biće takođe.
hladnokrvni-momci-ne-gledaju-u-eksplozije-5
7. U SVEMIRU MOGUĆE ČUVATI ZVUKOVE
U stvarnom životu: Niko ne može da čuje zvuke u svemiru. Ono što zovemo "zvuk" zapravo su vibracije vazduha. Pošto u svemiru nema vazduha, oni koji su tamo ne mogu čuti zvuk. Slogan "Osmog putnika" pravilno kaže: U svemiru, niko vas ne može čuti da vrištite.
u-svemiru-mozete-cuvati-zvukove-6
8. RADIJACIJA ČINI DA OSOBA SIJA
Naučna fantastika i filmovi učinili su da publika vjeruje da je radijacija zarazna. Junak koji je bio izložen radijaciji vraća se sijajući u mraku, a svi se boje da ga dotaknu. Tako ne funkcionišu zaista stvari.
U stvarnom životu: Većina radioaktivnih elemnata nije zarazna. Radijacija je eksplozija jezgra atoma, što dovodi do oštećenja DNK-a. Ostali atomi ne postaji radioaktivni.
radijacija-cini-da-osoba-sija-7
9. SKOK KROZ PROZOR VAS NE OZLIJEDI
Ko ne voli one dramatične trenutke u holivudskim filmovima kada ljuti rutinski skaču kroz staklene prozore kako bi spasili život! I ne dobiju ni ogrebotinu! Ovo je još jedan potez koji ne biste trebalo da isprobavate kod kuće.
skok-kroz-razbijen-prozor-nije-nista-posebno-8

Nema komentara:

Objavi komentar