ponedjeljak, 1. siječnja 2018.

TOP 5 SVJETSKIH ZAVJERA KOJI NI DAN DANAS NE ZNA DA LI SU ISTINITE! (FOTO)

1. TEORIJE O POTONUĆU TITANIKA
Prva verzija sugeriše da je potopljeni brod zapravo Olimpik, brod identičan Titaniku. Titanik je konstruisan godinu dana ranije, ali je slučajno oštećen bez osiguranja koje bi pokrilo troškove. Da bi platili štetu, kompanija "White Star Line" je došla na ideju vijeka: odlučili su da tajno zamijene plovila. Želeli su da pošalju stari i oštećeni Olimpik na plovidbu, isceniraju nesreću na moru, evakuišu putnike na najbliže brodove i lako uzmu novac od osiguranja. Ali okrutna realnost je pokazala da je Olimpik tonuo suviše brzo, a najbliži brodovi nisu bili dovoljno blizu da spase putnike.
titanik
titanik2
titanik3
Druga verzija tvrdi da se na Titaniku desio požar pre polaska. Dovoljan dokaz ovome mogu biti stare fotografije broda na dan polaska.Sa strane bunkera za ugalj uočavaju se velike, tamne mrlje koje mogu da ukazuju na požar unutra. DŽon Dilej, vatrogasac na brodu, rekao je u intervjuu da je vatra gorjela pet dana u bunkeru broj 6. Kompanija je zataškala ovu priču. Oštećen vatrom, trup broda ije mogao da podnese udarac u ledeni brijeg.
2. NOVA EGIPATSKA OTKRIĆA
 
egipat
Naučnici i dalje raspravljaju koje godine su izgrađene egipatske piramide, najstarije monumentalne strukture na svetu. Zvuči smiješno, ali datum se razlikuje od nekoliko vijekova pa do 1000 godina! Uzmimo Veliku Sfingu u Gizi kao primjer. Za Sfingu se vjeruje da izgrađena za vrijeme vladavine faraona Kafre 25 godina p.n.e. Međutim, 1857. godine, u Gizi je otkrivena Stela otkrovenja. Prevod teksta na Steli kaže da da je faraon Kafra naredio samo obnovu Sfinge, a ne izgradnju. Možda ipak imamo posla sa mnogo starijim spomenikom nego što smo vjerovali.
Za duboke brazde na telu Sfinge dokazao je da su ostaci vodene erozije. Međutim, vreme u Egiptu nije bilo toliko kišovito najmanje 8000 godina. Iz ovoga proizilazi zaključak da je sfinga možda starija od 8000 godina. Zanimljivo je što su nakon javne objave ovog istraživanja, egipatske vlasti organizovale restauraciju oštećenih dijelova Sfinge. Stela otkrovenja je eksponat u muzeju.
egipat1
3. LOV NA BLAGO U TROJI
troja
Uobičajeno je vjerovanje da se grad Troja nalazio na brdu Hisarlik u Turskoj, da bi ga kasnije otkrio arheolog Hajnrih Šliman. Ipak, njegove kolege sumnjaju u njegovo otkriće i smatraju ga lovcem na blago. Postoji i teorija da Šliman zapravo promoviše sebe svojim otkrićima: navodno je pronašao slične antičke ruševine i zakopao zlato. Muzeju prilično sumnjaju u autentičnost Prijamovog blaga pronađenog ovde.
4. NAPAD NA PERL HARBOR
aaaa
Jedina teorija predlaže da Je Frenklin D. Ruzvelt shvatio da će jedini uticaj na svjetsku historiju imati ako se umiješa u Drugi svetski rat, mada je američko društvo imalo drugačije mišljenje. Ova teorija tvrdi da je Ruzvelt isprovocirao Japan da započne napad dajući mu ultimatum u dokumentu "Hull note". On je znao da Japanci planiraju napad jer su njihovi nosači aviona napustili bazu na dan napada. Zbog pozitivnog ishoda rata, ovo je možda bio pravi potez.
5. HRONOLOŠKA KONFUZIJA
hronoloska
Isak Njutn je prvi priznao konfuziju u svom monumentalnom radu "Ispravna hronoligija antičkih carstava". Bilo je mnogo nepodudarnosti. Na primjer, postoji ogromno razmimoilaženje kad je u pitanju konačan broj egipatskif faraona: liste vladara se razlikuju jedna od druge. Žan Fransoa Šampolion, značajna figura na polju egiptologije, pronašao je ime faraona Šošenka I u Bibliji i označio početa hronologije Starog Egipta. Ovo je započelo cijela tri vijeka hronologije koja se čak i ne odnosi na Egipat.
hronoloska1
Karolinška dinastija takođe ima historijskog fantoma. Istoričar Heriber Ilig čvrsto vjeruje da je prvi priznati car, Karlo Veliki, izmišljena ličnost. Arheolozi nisu uspjeli da pronađu ništa na teritoriji moderne Njemačke koja je pripadala dinastiji, uprkos bezbrojnom pominjanju njihovih zamaka u hronikama.

Nema komentara:

Objavi komentar